Belang van pauzes in je planning

Het maken van een zo efficiënt mogelijke planning, gaat hand in hand met het plannen van pauzes tussen de bedrijven door. Uren lang aan één stuk door werken is namelijk voor veel mensen nog wel te doen, maar uren lang aan één stuk door geconcentreerd werken, dat wordt al een heel stuk lastiger en dat is niet voor niets. Het niet inlassen van pauzes tussen het werken door komt daarnaast het resultaat vaak niet ten goede. Het is dan ook verstandig om jezelf niet te kwellen en jezelf tijd, rust en ruimte te gunnen voor pauzes. Dankzij pauzes kun je jezelf opladen, heb je tijd om even je gedachtes te verzetten en word je eveneens ook een stuk productiever. Een goede vuistregel om aan te houden kan bijvoorbeeld zijn, drie kwartier achter elkaar werken, daarna een kwartiertje pauze en weg van de taken. Zo blijven je hersenen in staat tot het verrichten van lastig werk. Beschik je niet over zo veel tijd, dan kun je wat langer achter elkaar doorwerken, maar feit blijft, dat pauzes erg belangrijk zijn. Ga je toch te lang door en werk je uren achter elkaar, dan ben je in de meeste gevallen toch al lang niet meer zo productief als dat je zou zijn wanneer je wel met enige regelmaat een pauze in zou lassen. Kortom, het inlassen van een pauze klinkt je misschien in de oren als tijdverspilling, in realiteit is het zo dat het eigenlijk juist de efficiëntie en de productiviteit in hoge mate zal verbeteren en zal doen toenemen.

Een pauze als een echt rustmoment

Een pauze inlassen is stap één. Vervolgens is het van belang dat je de tijd waarin je de pauze hebt ingelast ook echt als een pauze benut. Dit betekent dat het belangrijk is om in je pauze je hoofd echt even rust te gunnen. Grijp dan ook niet meteen naar je mobiele telefoon, je tablet of laptop, maar ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of even wat eten. Televisie kijken is ook af te raden, dit omdat je hersenen alsnog continu aan het verwerken zijn en dat is nu juist wat men niet wil gedurende een pauze. Je mail checken en bijwerken is ook iets wat je niet tijdens je pauze zou moeten doen. Plan hiervoor een moment in je productieve tijd in en neem dit moment (vanzelfsprekend) ook op in je planning. Eventjes de benen strekken, een rondje fietsen, een broodje halen of smeren of de hond uitlaten zijn allemaal voorbeelden van activiteiten waarmee je je tijdens je pauze zou kunnen bezig houden en die zullen zorgen voor rust in je hoofd. Gedurende deze activiteiten hoef je niet veel na te denken en kun je even ontspannen. Zoek uit wat voor jou werkt en wat jou rust geeft, ieder mens is immers anders en ieder mens ontspant dan ook op zijn of haar eigen manier. Het kan uiteraard ook verschillend zijn per dag of per keer dat je pauze neemt, aan welke vorm van pauze je behoefte hebt en wat je in je pauze zou kunnen gaan doen.

Productiever dankzij pauzes

Wanneer je hebt bepaald voor jezelf hoe voor jou een ideale pauze eruit ziet, kun je die pauze inplannen en meenemen in je tijdsschema. Wees, zoals ook al eerder gezegd, niet bang dat je door je pauzes veel efficiënte tijd verliest: je wint namelijk echt een groot deel aan effectiviteit dankzij het plannen van een rustmoment. Geef je hersenen even de tijd om zich niet te hoeven focussen en je zult zien dat je veel meer gedaan krijgt, in minder werktijd en meer pauzetijd. Zo nu en dan een pauze doet wonderen voor de productiviteit van je dag en geeft je nieuwe energie om aan het werk te gaan!

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie