De Basis van Plannen

Als je als freelancer werkt via Freelance Specialisten of juist helemaal zelf alles uitzoekt dat zul je een goede tijdsplanning moeten maken. Jij bent immers verantwoordelijk voor je eigen tijd en moet deze zo goed en efficiënt mogelijk in zien te delen. Tijd is immers geld, wordt er vaak gezegd. Voor een freelancer is dit zeker zo. Maar wat kun je nou doen om een goede tijdsplanning te maken? Wat is belangrijk om in je achterhoofd te houden als je een goede planning maakt? En wat voor een hulpmiddelen zijn er om een planning te maken en je er ook daadwerkelijk aan te houden? Misschien kunnen wij je wel van wat tips en trucs voorzien die het plannen een stukje makkelijker maken.

Als je als planner aan de slag gaat dan wil je misschien zoveel mogelijk op één dag plannen. Vooral in het begin is dat niet echt handig. Je weet nog niet hoeveel tijd je daadwerkelijk aan een bepaalde klus kwijt zult zijn. Plan dus vooral in het begin alles ruim in zodat je zeker weet dat je je niet zult hoeven haasten. Ook als dit eenmaal goed lukt, blijf dan altijd in de gaten houden of een bepaalde planning realistisch is. Ga daarbij niet alleen uit van het gunstigste geval. Kun je een klus echt doen in die tijd? En hoe groot schat je de kans in dat het uit gaat lopen?

Plan Pauzes In
Omdat tijd dus geld is ben je misschien geneigd om de hele tijd maar door te gaan. Je vergeet dan al snel dat je ook even tijd nodig hebt om te kunnen lunchen of gewoon even pauze te houden. Niemand heeft er iets aan als je jezelf voorbij loopt en jijzelf al helemaal niet. Zorg dus voor voldoende rustmomenten tijdens je werk. Dat zelf kunnen regelen is immers één van de voordelen van freelancer zijn, dus maak er vooral gebruik van.

Vergeet je Reistijd Niet
Eigenlijk spreekt dit kopje wel voor zichzelf: vergeet vooral je reistijd niet in te voegen in je planning. Het klinkt heel logisch, maar veel mensen vergeten dat ze, als ze om 13:00 een afspraak hebben en om 14:00 bij de volgende klant moeten zijn ook nog een afstand moeten overbruggen. Kijk dus goed hoe lang het duurt om van punt A naar B te komen en houdt hier in je planning rekening mee. Calculeer ook eventuele files en andere onvoorziene omstandigheden in.

Zorg Voor Uitloop
Als je een strakke planning hebt dan loopt die helemaal in de soep zodra er ook maar even iets tegenzit. Een klus kan net even uitlopen en als je dan ook nog eens in de file terecht komt dan ben je al snel te laat op je volgende afspraak. Dit is voor één afspraak misschien niet zo erg, maar als dit de hele dag zo doorgaat dan loop je constant achter de feiten aan te hollen. Plan dus wat ruim in. Ook al zijn het maar één of twee afspraken op een dag waarvoor je even net iets meer tijd inplant dan normaal, het kan toch weer een mogelijkheid geven weer even in te lopen als je al een halve dag achterloopt. Dan zit je daarna weer redelijk op schema.

Succes met het maken van een goede planning.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie