Een planning voor je gezin

Het huishouden runnen, je gezin draaiende houden, koken voor de hele familie… Het is best een hele klus om dit allemaal te managen en er voor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Chaos kun je voorkomen dankzij een planning voor je gezin. Daarmee creëer je overzicht en zorg je voor structuur voor jullie allemaal. Alle ballen hoog houden doe je dan met z’n allen in plaats van alleen of met z’n tweeën. Een planning voor je gezin kun je zo groot maken als je zelf wil en je kunt er van alles op kwijt, van boodschappen tot afspraken en van huishoudelijke taken tot vakanties. Door een planning voor je gezin te maken, kun je veel tijd besparen.

Wat zet je op de gezinsplanner?

Op de gezinsplanner kun je grenzeloos veel kwijt. Wat je er allemaal op zet, hangt uiteraard ook af van je bezigheden en activiteiten. Heb je bijvoorbeeld huisdieren, dan kun je erop zetten wanneer ze gevoerd moeten worden of uitgelaten moeten worden en wie hier voor zorgt. Ook kan er op de planner wanneer de boodschappen gedaan worden en wat er gekocht moet worden. Huishoudelijke taken, zoals het vuilnis buiten zetten of wegbrengen en stofzuigen kunnen er ook allemaal op, inclusief wie daarvoor verantwoordelijk is. Wat er gekookt wordt op welke dag van de week en door wie, kan ook op de planner. Alle afspraken, verjaardagen en vakanties zet je er ook op. Dat zorgt voor overzicht, want alle afspraken en taken zijn dan bij elkaar te vinden. Maak het jezelf niet te moeilijk en plan activiteiten zoals boodschappen doen op een vaste dag. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen voor de was en zelfs voor afspraken bij de kapper, die je bijvoorbeeld om de zes weken op vrijdag plant, zo worden dit soort dingen een routine voor jou en je gezin. Bovendien is het zo dat door duidelijk via de planner dit soort dingen te communiceren, iedereen op tijd op de hoogte is hiervan. Weet je nu al dat je over een paar maanden een bepaald klusje moet doen, zoals een vakantie boeken, dan kan dit ook op de planner. Wanneer het een gewoonte is geworden om alles op te schrijven, zal de gezinsplanning je veel tijdswinst opleveren en zorgen voor structuur in de wanorde die er misschien eerst was.

Samen plannen

Een gezinsplanning is, zoals de naam al aangeeft, voor het hele gezin. Dit betekent dan ook zeker dat alle gezinsleden, mits ze oud en zelfstandig genoeg zijn, er aan mee kunnen helpen en eraan bij mogen dragen. Door bijvoorbeeld je kinderen de mogelijkheid te geven mee te werken aan de planning en ook hun eigen afspraken erop te zetten, zal de planning alleen maar beter werken. Probeer er dan ook voor te zorgen dat de planning echt gaat leven in huis en dat iedereen zich erbij betrokken voelt. Belangrijk hierbij is het dat de planning op een centrale plek in huis hangt, waar iedereen bij kan en dat de planning goed leesbaar is. Het kan een goed idee zijn om als gezin op een vast moment de planning voor de komende week even door te nemen, bijvoorbeeld op de zondagavond.

Tips voor de planning voor je gezin

Het kan handig zijn om te werken met kleurcodes, die zijn voor kinderen vaak gemakkelijk te begrijpen en zorgen ook bij volwassenen voor overzicht. De kracht van een gezinsplanning zit hem echt in het samen eraan werken. Je kinderen kunnen bijvoorbeeld best zelf hun afspraken erop zetten als ze op de middelbare school zitten en dat bespaart je als vader of moeder veel tijd. Denk in patronen en je planning zal ervoor zorgen dat je geen afspraken meer vergeet, je spullen op het juiste moment bij je hebt en dat je voorbereid bent op visite en verjaardagen.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie