mindmap maken

mindmap

Voordat ik zal vertellen hoe je een mindmap kan maken, zal ik eerst uitleggen wat mindmapping inhoudt en wat je ermee kan.

Het woord mindmapping betekent letterlijk, het in kaart brengen van wat er in de hersenen gebeurt. Deze betekenis geeft gelijk een goed beeld van wat mindmapping is. Het is namelijk een techniek om gedachten of informatie zo volledig mogelijk schematisch weer te geven.  Bij deze techniek is het handig om gebruik te maken van beelden, symbolen, associaties en kleuren. Hierdoor worden namelijk beide hersenhelften gebruikt en kun je creatiever denken en makkelijker onthouden. Mindmaps kunnen worden gebruikt om brainstormsessies te houden, maar ook om leerwerk overzichtelijk uit te werken en makkelijker te kunnen onthouden. Eigenlijk kun je iedere gedachte op elk moment uitwerken op een heel eenvoudige manier. Wanneer je eraan gewend bent deze techniek te gebruiken wordt het steeds eenvoudiger om ermee te werken en zul je ook zeker tijdwinst boeken.

Mindmapping kan op verschillende manieren. De twee vormen die het meest gebruikt worden zijn mindmappen door gebruik te maken van pen en papier en mindmappen op de pc met behulp van mindmap software. Wanneer je gebruik maakt van pen en papier is het belangrijk in ieder geval te zorgen dat je voldoende ruimte hebt op je papier. Het voordeel van mindmap software is dat je hier geen rekening mee hoeft te houden, omdat je dan het schema zo groot kan maken als je zelf wilt. Een gratis programma waarmee je kunt mindmappen is bijvoorbeeld FreeMind.

Hoe maak ik een mindmap?

Hieronder een stappenplan voor het maken van een mindmap.

1.       Start met een cirkel waarin je het centrale onderwerp zet
Om het gemakkelijker te kunnen onthouden kan het helpen hiervoor een afbeelding te gebruiken.

2.       Maak zijtakken vanaf het centrale onderwerp naar buiten
Gebruik verschillende kleuren voor de zijtakken

       Schrijf per zijtak één woord op
Bij een brainstormsessie kan dit bijvoorbeeld een woord zijn waaraan je denkt bij het onderwerp. Wanneer je informatie die je wilt onthouden uitwerkt, kan het bijvoorbeeld een subcategorie zijn van het onderwerp.

4.       Maak aan de zijtakken nieuwe zijtakken (subtakken) vast
Deze nieuwe zijtakken gebruik je om het thema verder uit te werken. In plaats van woorden kun je ook plaatjes gebruiken om aan de zijtakken vast te maken.

5.       Herhaal stap 4 zo vaak als nodig is om je hele onderwerp uit te werken.
Je kan de mindmap zo groot maken als je zelf wilt en je hebt altijd de mogelijkheid om hem nog uit te breiden.

Wanneer je mindmap af is en je alles overzichtelijk hebt uitgewerkt is het natuurlijk ook de bedoeling dat je er gebruik van maakt. Het mindmappen stopt dus niet wanneer je schema klaar is. De mindmap is een hulpmiddel om je gedachten op orde te brengen en over alle dimensies van het onderwerp na te denken. Onthoud dit laatste goed en veel succes met mindmappen!

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie