Plannen kun je leren

Plannen: alleen het woord al is iets wat bij sommige mensen de moed direct in de schoenen doet zinken en wat zorgt voor paniek. Dit is echter helemaal niet nodig, want iedereen kan leren hoe je moet plannen en kan dus uiteindelijk ook echt zelf plannen. Oefening baart kunst is zeker ook op plannen van toepassing. Plannen doet men met een doel, er zijn bij het plannen altijd taken die af moeten op een bepaald moment. Dankzij een planning weet je wanneer je tijd zult moeten besteden aan die taken en heb je bovendien de garantie dat de taken op tijd afgerond zullen zijn als je je aan de planning houdt. Dat geeft rust en overzicht, precies wat men wil bij het plannen. Voor wie er moeite mee heeft om zich aan zijn of haar gemaakte planning te houden, zijn er ook een aantal trucs te verzinnen die zorgen voor extra stimulans.

Alle begin is moeilijk

Het is belangrijk om tijd te steken in een planning, zeker in het begin zal het je even tijd kosten om je planning te maken. Naderhand, als de planning afgewerkt is, zul je zien dat die tijd die er extra in hebt gestopt, geen verlies van tijd was. Dankzij plannen creëer je namelijk structuur en overzicht, wat uiteindelijk tijdwinst oplevert, in plaats van tijdverlies. Het zal best eens voorkomen dat je een planning zult moeten herzien en zult moeten bijwerken. Dit vanwege het feit dat het natuurlijk altijd kan gebeuren dat er wat tussenkomt of dat er onvoorziene omstandigheden zijn die een rol gaan spelen, waardoor je zorgvuldig gemaakte planning in de war wordt geschopt. Een planning, mits goed in elkaar gezet met onder andere voldoende pauzetijd, maak je niet voor niets. Je planning zorgt ervoor dat je extra gemotiveerd en gestimuleerd wordt om aan de slag te gaan, waardoor je uiteindelijk, onderaan de streep, meer tijd over zult houden en sneller kunt werken. Iets wat in het begin voornamelijk lastig kan zijn bij het maken van een planning, is schatten hoeveel tijd iets zal kosten. Deze tijd ruim aanhouden en er (in het begin) altijd zo’n twintig procent bij optellen geeft je voldoende ruimte en rust. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds beter weet hoeveel tijd je kwijt bent aan bepaalde taken en kun je wat strakker en doelgerichter gaan plannen.

Hulpmiddelen bij het plannen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het plannen. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld ontzettend veel planningtools en apps voor mobiele apparaten die je kunnen helpen een planning op te zetten en bij te houden. Het voordeel van een app die je helpt bij het plannen, is dat deze heel toegankelijk is en doordat je de app op je mobiele telefoon kunt installeren, heb je je eigen planning altijd bij de hand. Verandert er iets in je planning, dan kun je je planning gemakkelijk wijzigen via bijvoorbeeld een app. Naast apps zijn er heel veel planningstrategieën van allerlei planninggoeroes die je kunnen helpen bij het plannen en die eventueel houvast kunnen bieden. Ook kun je een eigen variant op een planningstrategie ontwikkelen. Het zal in het begin even zoeken zijn naar welke manier van plannen voor jou het best werkt. De één is fan van grote vellen papier en allerlei felle gekleurde stiften, de ander houdt het liever sober en houdt zijn of haar planning elektronisch bij via een app. Beide kunnen goede manieren zijn om te plannen. Het is in ieder geval belangrijk dat je je eigen planning overzichtelijk vindt, dat het duidelijk is wanneer een taak af moet en dat je je planning gemakkelijk bij kunt houden. Wanneer je ook voor jezelf duidelijk hebt en duidelijk kunt zien waar je naar toe werkt, dan zal dat zorgen voor extra motivatie. Zich aan een planning houden kan voor sommige mensen een hele opgave zijn. Voor wie niet bijzonder gedisciplineerd is en voor wie moeite heeft met het volgen van de planning, kan het helpen om beloningen in te stellen die vrij komen na het afronden van een bepaalde taak. Op die manier kun je

naar iets uitkijken. Dat zorgt voor extra motivatie en iemand die gemotiveerd is werkt fanatieker en is dus automatisch ook productiever.

Niets geeft meer voldoening dan een afgewerkte planning

Een planning maak je uiteraard niet voor niets: het einddoel is een afgewerkte planning. Het afwerken van de planning betekent dat je daarna toe bent aan ultieme ontspanning en dat het weer tijd is om uit te rusten. Alle taken die je uit te voeren had zijn op tijd af en je bent dus productief geweest. Daarnaast heb je je braaf aan de planning die je gemaakt had gehouden, iets wat voor sommige mensen al een overwinning op zich is, dit vooral als je net begint met plannen en werken volgens een planning. Het afstrepen van taken, op papier of virtueel met behulp van een mobiel apparaat, geeft daarnaast ook voldoening. Daardoor zie je echt resultaat en merk je dat je goed bezig bent, wat eveneens motiverend is om je aan je planning te houden. Beloningen tussendoor, na het afronden van een bepaalde taak, kunnen hier ook bij helpen.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie