Waarom een planning maken?

Sommige mensen vinden het maken van een planning maar onzin. Zij denken bijvoorbeeld dat het een trend is op het gebied van werk, school en productiviteit die verder op weinig gebaseerd is. Dat is echter helemaal niet zo. Plannen is iets wat wel degelijk de laatste jaren hipper is geworden, maar wat altijd al werd gedaan, ook vroeger al. Tegenwoordig staan zaken als productiviteit verhogen, ‘to-do’ lijstjes en meer van dit soort dingen wel wat meer in de spotlights dan vroeger het geval was, maar dat is ook niet zo vreemd. Er zijn dan ook genoeg redenen te bedenken die erop wijzen dat plannen zinvol en nuttig kan zijn in heel veel situaties, of het nu om school, werk, huishouden of vakanties gaat. Plannen betekent heel kort gezegd dat je overzicht creëert en doelen stelt. In een werksituatie kan dat bijvoorbeeld zorgen voor meer productiviteit, in een financiële situatie kan dat zorgen voor zaken als meer grip op je geld.

Op veel situaties toepasbaar

Planningen zijn op ontzettend veel situaties toe te passen. Voor de hand liggende situaties waarin plannen praktisch kan zijn, zijn de werksituatie en de school-, studeer- en huiswerksituatie. Plannen kan echter op nog veel meer gebieden, bijvoorbeeld financiën zijn ook te verwerken in planningen, wat heel handig kan zijn. In een financiële planning kun je bijvoorbeeld een spaardoel verwerken en overzicht creëren voor wat betreft je inkomsten en uitgaven. In een planning voor je twee weken durende vakantie naar Italië kun je bijvoorbeeld verwerken welke bezienswaardigheden je allemaal gezien wil hebben binnen die twee weken, hoeveel dat er zijn en wanneer je die gaat bekijken. Hoe groot de mogelijkheden zijn bij plannen, dat is afhankelijk van jezelf. Planningen zijn op vrijwel iedere situatie toepasbaar en kunnen uitkomst bieden wanneer men het overzicht dreigt te verliezen, maar ook wanneer men gestructureerd aan de slag zou willen gaan.

Het psychologische doel van een planning

Achter het maken van een planning, zit een stukje psychologie. Een planning zorgt ten eerste voor overzicht, dat betekent rust in ons hoofd. Ten tweede kan een planning die netjes gevolgd wordt ook heel erg aanzetten tot werken, enthousiasmeren, inspireren en prikkelen. Telkens als je een deel van de planning hebt afgerond voelt dat als een kleine overwinning en merk je dat je echt productief bezig bent. Dat motiveert ontzettend om aan de slag te gaan. Het daadwerkelijk afstrepen van taken kan hier ook aan bijdragen. Als je uiteindelijke je complete planning afgerond hebt, zul je je erg ontspannen, positief en voldaan voelen. Je kunt na het afronden van je planning trots zijn op jezelf en dat geeft een goed gevoel. Je doel is dan bereikt en dat zonder de draad kwijt te raken, want je had immers als die tijd het overzicht, dankzij je planning. Ook de andere kant op werkt een planning motiverend, werk je de planning die je gemaakt hebt niet af, dan ontstaat er een schuldgevoel en een gevoel van negativiteit en dat is iets wat je te allen tijde wil voorkomen.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie